Torbalı Tohum

Torbalı Tohum

Yerli Tohum Nasıl Elde Edilir?

 

Çitçiler atalık tohumları eker ve büyütür. Yetiştirilen bitkilerin büyük bir kısmından ürün alınırken en iyi gelişen kısımlarından bir bölüm ise tohumluk olarak bırakılır. Bitkiler iyice olgunlaştıktan sonra tohumları alınmakta ve böylece ürünlerin ilk hali korunarak nesilden nesle aktarılmaktadır. Ülkedeki toprak, iklim ve coğrafi yapıdaki değişiklikler göz önünde bulundurularak tohumlar çeşitlendirilir. Her coğrafi bölgede mevsimsel değişikliklere bağlı olarak farklı ürünler yetiştirilir ve dolayısıyla her coğrafi bölgeden farklı tohumlar ortaya çıkar. Yerel tohumlar, ekilip ürün alındığı sürece kısır değildir, süreklilik sağlar. Çiftçiler yerel tohumlardan her sene olağanüstü iklim değişiklikleri olmadığı sürece verim alır. Yerel tohumla yetiştirilen tüm meyve, sebze ve bakliyat ürünleri vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Ekim esnasında kimyasal ürünlerle takviye yapmaya gerek yoktur. Koruyucu ve kimyasal ürün kullanılmadan üretilen yerli tohum bitkileri kısa sürede tüketilmesi ve çeşitli saklama yöntemleri kullanılarak korunması gerekmektedir. Örneğin, turşu yapmak, fermente işlemlerden geçirerek başka bir forma dönüştürmek, kurutmak, salamura yapmak doğal saklama yöntemlerinden birkaçıdır. Günümüz koşullarında tüketicilerin ithal ürün talepleri ve yüksek piyasa fiyatları sebebiyle yerli tohumlar yerini hibrit ya da GDO 'lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) yapay tohumlara bırakmaktadır. Her iklim koşuluna dayanıklı olmaları ve farklı tropik ürünlerin ülke sınırları içerisinde yetiştirilmesine imkân verdiği için hibrit ve genetiği değiştirilmiş tohumlar tercih edilmektedir.

İlgili Resimler

Öne Çıkarılanlar

Neden Zirai Dron İle İlaçlama?

Zirai ilaç, bitki gelişimini olumsuz etkileyen haşere, bakteri ve istenmeyen otla

Gübre Nedir?